De Provincie Limburg wil graag dat de gebouwen in Limburg duurzaam verwarmd worden. Daarom stimuleert zij de realisatie van nieuwe warmtenetten, die gebruikmaken van een duurzame bron, evenals de verduurzaming van bestaande warmtenetten, door aanpassing van de bestaande fossiele bron. Deze subsidieregeling draagt bij aan de doelstelling van de Limburgse Provinciale Energie Strategie (PES) om in 2030 60.000 aardgasvrije woningen of woningequivalenten in de gebouwde omgeving in Limburg gerealiseerd te hebben.
Voor wie
Bevoegde warmteleveranciers (zie regeling voor definitie).
Waarvoor
Het realiseren van duurzame warmtenetten, zodat meer mensen van het aardgas af kunnen gaan en de CO2-uitstoot verminderd wordt.
Voorwaarden om een subsidie te kunnen krijgen zijn onder andere:
- Het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd dient te leiden tot de realisatie van een nieuw warmtenet met een duurzame bron waarbij minimaal 20 woningen of woningequivalenten op het warmtenet worden aangesloten OF het project dient te leiden tot de aanpassing van de productielocatie van een bestaand warmtenet zodat deze na aanpassing kwalificeert als duurzame bron waarbij het te verduurzamen vermogen in relatie staat tot de basislast van minimaal 20 woningen of woningequivalenten.
Wanneer het gaat om de realisatie van een nieuw warmtenet, dient het project te voldoen aan minimaal een van de volgende twee criteria:
- Uit het plan van aanpak van het project moet blijken dat er draagvlak onder beoogde verbruikers is.
- Het project bestaat uit het aansluiten van bestaande gebouwen.
Voor projecten die niet voldoen aan voorgenoemde beide criteria, geldt het volgende:
- Indien uit het plan van aanpak van het project niet blijkt dat er draagvlak onder beoogde verbruikers is, dient de subsidieaanvrager aannemelijk te maken dat er onder de beoogde verbruikers draagvlak zal zijn, door aan te tonen dat de maandlasten voor energie voor de beoogde verbruikers bij aansluiting op het warmtenet omlaag gaan.
- Indien het project niet of niet geheel bestaat uit het aansluiten van bestaande gebouwen, komt aanvrager slechts voor subsidie in aanmerking voor de productielocatie en dient de subsidieaanvrager aannemelijk te maken dat de gebruikte warmtetechniek een innovatieve warmtetechniek is en een grote potentie heeft voor gebruik in de bestaande gebouwde omgeving in de Nederlandse provincie Limburg.
Daarnaast mag bij de realisatie van een nieuw warmtenet het gebruikte rendement op eigen vermogen om de onrendabele top van het project te berekenen, niet meer zijn dan een redelijk rendement van 7%.
Voor de volledige voorwaarden adviseren wij u naar de volledige tekst van de regeling te kijken.
Uiterlijk 31 juli 2023 moet de aanvraag door de Provincie zijn ontvangen.
Tot 31 juli 2023.
De totale subsidie bedraagt maximaal € 500.000,00 per project en nooit meer dan de onrendabele top over het gehele project. Subsidies kleiner dan € 25.000 worden niet verstrekt.
Subsidieregeling en documenten
De inhoud van de informatie op deze pagina is met zorg samengesteld. Deze informatie kan echter afwijken van wat er in de subsidieregeling is opgenomen. Bekijk daarom de volledige tekst van bijgevoegde subsidieregeling voor alle criteria, voorwaarden en verplichtingen. Mochten er zich onverhoopt afwijkingen voordoen tussen de informatie op deze pagina en wat er in de subsidieregeling staat, dan moet u uit gaan van de tekst in de subsidieregeling. De tekst in de subsidieregeling is leidend.