Voor wie
Wateronttrekkingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld: het oppompen van water uit grondwater of oppervlaktewater om er drinkwater van te maken. Of het gebruik van rivierwater voor koeling in een productieproces.
Waarvoor
U vraagt een omgevingsvergunning voor het onttrekken van grondwater of infiltreren van water aan wanneer het gaat om:
- het onttrekken van meer dan 150.000 m3 grondwater per jaar voor industriële toepassing;
- het meer dan 150.000 m3 water per jaar in de bodem brengen ter aanvulling van het grondwater bij een onttrekking van grondwater voor industriële toepassing;
- het onttrekken van grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening;
- water in de bodem brengen ter aanvulling van het grondwater bij onttrekking van grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening.
Voor andere onttrekkingen van grondwater kunt u zich wenden tot het waterschap.
Vooroverleg
U heeft de mogelijkheid om voorafgaand aan het indienen van een definitieve vergunningaanvraag eerst een conceptverzoek (vooroverleg) via het omgevingsloket in te dienen of contact op te nemen met het cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving via tel. 043 389 99 99.
Het bevoegd gezag verleent de vergunning alleen als een wateronttrekkingsactiviteit te verenigen is met een aantal doelen. Die doelen zijn:
- het voorkomen en waar nodig beperken van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste;
- het beschermen en verbeteren van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen. De wateronttrekking mag er niet toe leiden dat het watersysteem dan niet voldoet aan de rijksomgevingswaarden of in toestand achteruit gaat;
- het vervullen van maatschappelijke functies door watersystemen
Het bevoegd gezag moet bij het beoordelen ook rekening houden met de waterbeheerprogramma's, regionale waterprogramma's, stroomgebiedbeheerplannen, overstromingsrisicobeheerplannen en het nationaal waterprogramma.
U kunt uw watervergunning digitaal aanvragen via het Omgevingsloket. Ook kunt u hier eerst een vergunningencheck doen.
De communicatie na het indienen van uw aanvraag verloopt via jeleefomgeving.nl.
Wat is jeleefomgeving.nl?
Jeleefomgeving.nl is een beveiligde omgeving waar alle berichten over uw melding, vergunningsaanvraag of toezichtzaak te vinden zijn. Hiermee kunnen overheden veilig berichten uitwisselen met burgers en bedrijven. Berichten versturen met jeleefomgeving.nl is veiliger en duurzamer. Er hoeven minder stukken per post of e-mail verzonden te worden. Alle berichten over uw melding of vergunningsaanvraag staan bij elkaar.
Hoe werkt het?
Verwacht u een bericht van de Provincie Limburg over een vergunningsaanvraag? U krijgt een e-mail van [email protected] als er een nieuw bericht voor u klaarstaat in de berichtenbox van jeleefomgeving.nl.
- U ontvangt een e-mail van [email protected] met daarin de melding dat er een bericht voor u klaar staat.
- Klik op de button in de e-mail.
- Log vervolgens in met het e-mailadres waarop u de melding kreeg.
- Er wordt automatisch een code gestuurd naar uw e-mailadres.
- Deze code vult u in op jeleefomgeving.nl
- U heeft nu toegang tot uw berichtenbox, hier kunt u uw berichten lezen.
Vragen?
Heeft u een vraag over jeleefomgeving.nl? Neem dan contact op met het cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving via telefoonnummer +31 43 389 99 99 of via ons algemene contactformulier.
Voor het behandelen van een vergunningaanvraag voor een wateronttrekkingsactiviteit die bestaat uit het onttrekken van grondwater of infiltreren geldt in principe 8 weken (reguliere procedure) met de mogelijkheid om de beslistermijn te verlengen met 6 weken. Een uitzondering geldt voor die grondwateronttrekkingen of infiltraties waarvoor een milieueffectrapport nodig is.
Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2024 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2024.
Aanvragen
U dien uw aanvraag in via het Omgevingsloket.