Limburg heeft een unieke geschiedenis en erfgoed die niet alleen bewaard, maar ook gekoesterd en gedeeld moet worden. Naast de wettelijke taken op het gebied van Archeologie spannen we ons in om onze archeologische vondsten te delen met een breed publiek en de verhalen over ons archeologisch erfgoed in hun lokale context te plaatsen.
Provinciaal Depot Bodemvondsten Limburg
Met de inwerkingtreding van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) in 2007, is het in stand houden van een archeologisch depot een wettelijke taak van de Provincie. De vondsten en de documentatie van de meeste officiële archeologische opgravingen in Limburg worden geregistreerd, beheerd en toegankelijk gemaakt in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten.
Het door het depot beheerde vondstmateriaal en het archeologisch archief kan door wetenschappers en andere geïnteresseerden op afspraak worden geraadpleegd.
Een deel van het materiaal is doorgaans in bruikleen aan musea, heemkundeverenigingen en gemeenten voor tentoonstellingen.
Daarnaast worden er bruiklenen afgesloten met archeologische onderzoeksinstellingen voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.
Aanlevervoorwaarden
Voor het aanleveren van vondsten en onderzoeksdocumentatie gelden deze voorwaarden (pdf, 171 kB).
Bruikleen
Een aanvraag voor een bruikleen kan onder voorwaarden worden aangevraagd door het invullen van dit formulier aanvraag bruikleen depot (pdf, 74 kB).
Via deze link kunt u onze database raadplegen.
Digitale deponering
De digitale deponering gebeurt met de digitale pakbon via het Archeodepot.
Documentatie
Documentatie kan per aangetekende post gestuurd worden naar:
Provinciaal Depot Bodemvondsten Limburg, Raadhuisplein 20, 6411 HK Heerlen.
Medewerkers
(bereikbaar tussen 9.00 en 15.00 uur)
- Sjeng Kusters (depotbeheerder): 06-52720731
- Anke Dallinga-Huijdts (depotmedewerker): 06-46975722
- Maurice Lipsch (depotmedewerker): 0646974875
Contact
Bezoekadres
Raadhuisplein 20, 6411 HK Heerlen
Email
[email protected]
Steunpunt Archeologie en Monumenten
Het Steunpunt Archeologie en Monumenten ondersteunt gemeenten op het gebied van archeologie. Naast deze kerntaak biedt het Steunpunt een platform voor verschillende, bij archeologie en monumentenzorg betrokken partijen. Naast de gemeentelijke overheden, zijn dit andere overheden en particuliere non-profit organisaties.
Lees meer op Steunpunt Archeologie en Monumenten
Via Belgica
Via Belgica is de door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg. De Via Belgica liep vroeger van Keulen tot aan Boulogne sur Mer en liep dwars door Zuid-Limburg van Rimburg (bij Heerlen) tot Maastricht. Wij blijven de komende jaren de gemeentelijke samenwerking in het kader van de Via Belgica ondersteunen middels een subsidie.
Lees meer op www.viabelgica.nl