Erfgoed


Erfgoed speelt een centrale rol in wat Limburg écht Limburgs maakt en draagt bij aan de identiteit en leefbaarheid van de provincie. Erfgoed omvat archeologische vondsten, monumenten, landschappen en tradities die het verhaal vertellen van onze geschiedenis en ontwikkelingen. Limburgers zijn met recht trots op hun rijke geschiedenis vol met tradities. Deze tradities en gebruiken zijn diep geworteld in de samenleving en worden van generatie op generatie overgedragen.

Zonder de onvoorwaardelijke steun van talloze vrijwilligers en professionals kan het erfgoed niet blijven bestaan. Zij zijn voor het behoud en de beleving van ons erfgoed onmisbaar.
Ten aanzien van het bepalen van de waarde van erfgoed sluiten wij aan bij
de ontwikkelingen van het Verdrag van Faro (2005). Het is belangrijk dat in
de manier waarop verhalen verteld worden moeten diverse doelgroepen zich kunnen herkennen.

Het verduurzamen van erfgoed is essentieel voor het behoud ervan voor de toekomst, terwijl het ook kan bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen zoals de woningbouw en energietransitie. Erfgoed vormt geen obstakel, maar juist een inspiratiebron voor ontwikkeling en planvorming.

Religieus Erfgoed

De provincie Limburg is enorm rijk aan religieus erfgoed. Kerken en kloosters zijn cultuurhistorische monumenten die kenmerkend zijn voor het Limburgs landschap. Het religieus erfgoed heeft niet alleen een religieuze betekenis, maar vertegenwoordigd ook een cultuurhistorische, stedenbouwkundige en sociaal-culturele waarde.

Europees Erfgoedlabel

Als Provincie Limburg dragen wij zelf zorg voor een bijzonder stuk geschiedenis: het Verdrag van Maastricht. Het Verdrag van Maastricht, dat op het Gouvernement werd getekend, is niet alleen van belang voor het ontstaan van een gemeenschappelijke Europese munt, maar bepaalde ook dat Europese burgers overal in de EU mochten wonen, werken en studeren.
Vanwege de bijzondere waarde die het Verdrag van Maastricht heeft voor Europa, is het Verdrag in 2018 gelabeld als Europees erfgoed. Aan de toekenning van deze status, het zogenaamde European Heritage Label, zijn eisen gekoppeld. De Provincie Limburg heeft zich hiermee gecommitteerd aan het vergroten van het publieksbereik en de zichtbaarheid van de Europese geschiedenis, bijvoorbeeld door rondleidingen, debatten en archiefvorming.

Lees meer op de pagina 'Verdrag van Maastricht Europees erfgoedlabel'.

ErfgoedLAB

De Provincie Limburg is in 2019 gestart met het ErfgoedLAB. Met het ErfgoedLAB wordt de herbestemming van monumenten gestimuleerd.
Het ErfgoedLAB heeft als doelstelling om erfgoedensembles, dat zijn monumentale panden die een direct relatie hebben met het landschap en de omgeving, te herbestemmen zodat deze functioneel en duurzaam zijn in gebruik.

Digitaliseren van erfgoed

Dankzij ons beleid van de afgelopen jaren is Limburg uitgegroeid tot een voorloper op het gebied van het duurzaam digitaliseren van erfgoederen. Hierdoor wordt ons erfgoed toegankelijker voor alle Limburgers en kunnen onze bijzondere collecties gevonden, gezien en gebruikt worden vanuit het gemak van je eigen huiskamer. Een goed voorbeeld hiervan is Ons Limburgs Museum, een online museum waarin je onder andere de museumcollectie kunt bekijken. Wij blijven deze ontwikkelingen de komende jaren ondersteunen, omdat deze opgave niet enkel door individuele instellingen kan worden volbracht, maar vraagt om een gezamenlijke inspanning van het gehele netwerk. Hierbij werken wij samen met landelijke partners zoals het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE)

Erfgoed instellingen

Om uitvoering te geven aan onze doelstellingen op het gebied van erfgoed, monumenten en archeologie ondersteunen wij structureel het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), de Monumentenwacht Limburg (MWL), het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL), de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) en het Steunpunt voor Archeologie en Monumentenzorg (SAM).

Deze instellingen en het steunpunt behoren tot het culturele ecosysteem van Limburg en dragen ieder vanuit de eigen expertise bij aan het behoud van ons Limburgs erfgoed. De afgelopen jaren zijn al deze instellingen en het steunpunt bovendien aan de slag gegaan om een groter publiek te bereiken en meer samen te werken. Deze doelstellingen blijven, samen met het duurzaam digitaliseren van ons erfgoed vanuit het oogpunt van de gebruiker, ook de komende jaren richtinggevend voor deze instellingen en het steunpunt.

Limburg heeft veel professionele organisaties, wetenschappelijke instellingen en historische verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het behoud en beheer van erfgoed en het Limburgse cultuurlandschap. Wij vinden het belangrijk dat binnen dit netwerk wordt samengewerkt in het belang van het Limburgs erfgoed, met het oog op meer zichtbaarheid, publieksbereik en toegankelijkheid. Vanaf 2018 wordt via de Coöperatie Erfgoed Limburg (CEL) daarom gewerkt aan het uitbouwen en vormgeven van structurele afstemming en samenwerking tussen de instellingen die zich op provinciale of regionale schaal bezig houden met erfgoed.

Lees meer op de website www.limburgserfgoed.nl.