Energienetwerk


Voornemen en Participatie Verzwaring 150 naar 380 kV-hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide

Provincie Limburg heeft op aanvraag van TenneT, de ruimtelijke procedure gestart voor de verzwaring van het elektriciteitsnet tussen Maasbracht en Graetheide. Provincie Limburg coördineert de besluitvorming en is bevoegd gezag voor het te nemen projectbesluit. In december 2024 is de verkenningsfase afgerond. TenneT werkt de planvorming nu verder uit.

Verzwaren

De 380 kV hoogspanningsverbinding Maasbracht - Graetheide is de verbinding via hoogspanningsmasten die zeer belangrijk is voor het verzwaren van het elektriciteitsnet. In Graetheide is een nieuw elektriciteitsstation gepland en de hoogspanningskabels richting de Clauscentrale in Maasbracht worden vervangen. Deze verbinding zorgt ervoor dat heel Zuid-Limburg (inclusief Chemelot) van elektriciteit kan blijven worden voorzien.

Duurzame energie

Duurzame energie komt vaak in de vorm van elektriciteit. We gaan daarom de komende jaren steeds meer elektriciteit gebruiken voor de energie die we thuis, onderweg en in bedrijven nodig hebben. Hiervoor moet ook steeds meer elektriciteit opgewekt en getransporteerd worden van bijvoorbeeld een energiecentrale of zonne- of windpark naar onze woningen, bedrijven of laadpalen voor onze auto’s.

Een passende energiemix met een passend netwerk

Het vinden van een nieuwe, passende energiemix (een combinatie van verschillende bronnen en dragers van energie) en het bouwen van het netwerk hiervoor is voor Limburg een grote uitdaging. Want bijna elke oplossing vraagt ook ruimte. Ruimte in onze omgeving. Ook waar die ruimte al krap is. Dat vraagt om keuzes die soms ingrijpend zijn voor de omgeving. Keuzes die misschien niet door iedereen als de beste keuze voor de eigen situatie worden gezien.

Maar op lange, en ook op korte termijn, leveren alle maatregelen vooral ook voordelen op. Nieuwbouwprojecten kunnen worden aangesloten. Inwoners kunnen (nog meer) overstappen op bijvoorbeeld elektrisch rijden. Bedrijven kunnen door een nieuwe aansluiting verder met hun duurzaamheidsplannen of uitbreidingen. Dit heeft gunstige gevolgen voor onze arbeidsmarkt en banen worden behouden. De uitstoot gaat omlaag. Op de lange termijn wordt onze leefomgeving schoner. Dit is positief voor onze natuurgebieden en voor alle Limburgers.

Ecologisch onderzoek

Waar dit nieuwe hoogspanningsstation precies komt te staan, weten we nog niet. Daarvoor moeten er eerst verschillende zaken worden onderzocht. Bijvoorbeeld of er in de omgeving beschermde dieren zijn. Dit zogenoemde ‘ecologisch’ onderzoek begint deze zomer en vindt plaats in de omgeving van de Bergerweg.

Wat gaat er gebeuren?

  • In augustus en september wordt gedurende 20 dagen ’s avonds en ’s nachts onderzocht of er vleermuizen zitten in bomen en struiken. De ecologen herhalen dit onderzoek in het voorjaar van 2025.
  • In augustus worden er ook wildcamera’s geplaatst in het Lexhy bos en het gebied ten westen van de Oude postbaan. Dit gebeurt om te onderzoeken of er in het gebied dassen zitten. De ecologen bezoeken het gebied hiervoor zo’n 10 keer in een half jaar tijd.
  • Tot slot wordt er van april 2025 tot september 2025 nog onderzocht of er bijzondere reptielen en amfibieën in het gebied leven.

Het ecologisch onderzoek is waarschijnlijk klaar in oktober 2025.

Participatie

Provincie Limburg en TenneT vinden het belangrijk dat iedereen kan bijdragen aan deze plannen, om zo tot een beter project te komen. Daarom nodigen wij burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen uit om mee te denken. Mogelijkheden om mee te denken en te praten vindt u terug in het Voornemen en Participatieplan dat in de rechterkolom van deze webpagina staat.

Na de informatieavonden en de inspraaktermijn in voorjaar 2024 zijn er diverse zienswijzen binnen gekomen. Deze hebben we verwerkt in een Nota van Antwoord die ook in de rechterkolom van deze pagina staat.

Voorkeursalternatief bekend

GS hebben in december ‘24 het Verkenningsdocument en concept-NRD (Notitie Reikwijdte en Detailniveau) vastgesteld. Hierbij is de voorkeur uitgesproken voor één van de twee voorkeurslocaties te weten ten zuiden van de Bergerweg in de gemeente Sittard-Geleen. Nu de zoeklocatie van dit station bekend is, kan TenneT als initiatiefnemer en aanvrager gerichter verder met de planvorming van deze meterkast van het elektriciteitsnet van Zuid-Limburg.

Tussen de documenten onder 'zie ook' op deze pagina staat het Verkenningsdocument en de concept-NRD Maasbracht-Graetheide. In het eerste kwartaal van 2025 organiseren we informatiebijeenkomsten en maken deze tijdig bekend via deze website en nieuwsbrieven van Provincie Limburg en gemeenten Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Maasgouw.

Informatie

Algemene informatie over het project vindt u op de website van Tennet. Via die website kunt u ook vragen stellen die het project aangaan. Informatie over het Voornemen en Participatieplan leest u in de kolom 'Zie ook' op deze pagina.