In 2015 is daarom de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling opgericht. De Beweging telt op dit moment circa 30 ambassadeurs uit onder andere gemeenten, het onderwijs, de gezondheidszorg, de volkshuisvesting en de keten van politie en justitie. Zij maken zich op persoonlijke titel en met inbreng van hun eigen kennis en ervaring sterk voor het terugdringen en voorkomen van kindermishandeling in Limburg.
Kindermishandeling heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Daardoor kunnen er op latere leeftijd problemen ontstaan. Bovendien blijkt dat ouders die zelf een traumatische jeugd hebben gehad deze ervaringen vaker dan gemiddeld doorgeven aan hun eigen kinderen. Een aantal andere factoren, zoals armoede of psychische problemen, kan ook een rol spelen bij het ontstaan van kindermishandeling.
Er is door de Beweging daarom gekozen voor een aanpak in drie sporen:
- Deskundigheidsbevordering voor (aanstaande) professionals en vrijwilligers werkzaam met kinderen
- Aandacht voor preventie en vroegsignalering
- Bewustwording en communicatie voor alle Limburgers
Ook komen de ambassadeurs twee keer bij jaar bij elkaar om kennis over de aanpak van kindermishandeling met elkaar te delen en om nieuwe projecten in gang te zetten. De doelstellingen van de Beweging zijn daarnaast opgenomen in de Sociale Agenda van de Provincie Limburg.
Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen. Dat is de boodschap van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. Samen maken we het verschil. Het voorkomen van geweld tegen kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van elke Limburger. Kindermishandeling vindt namelijk onder onze neus plaats. Het gaat om ónze kinderen, in ónze wijken, scholen en verenigingen.
Wilt u in contact komen met de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling? Stuur dan een bericht naar [email protected]