Sociale Agenda Limburg


Met de Sociale Agenda zetten we in op het versterken van de zelfredzaamheid én samenredzaamheid van de inwoners van Limburg. Een gezonde samenleving en economie vragen om weerbare en zelfredzame Limburgers, die hun steentje kunnen bijdragen. We willen een samenleving bereiken waarin iedereen meedoet, ertoe doet en zoveel mogelijk een gelijke kans krijgt.

Actieplan vrijwilligers (2024-2027)

Met het nieuwe Limburgs actieplan vrijwilligers (2024-2027) zet de Provincie zich de komende jaren in voor de Limburgse vrijwilligers, vrijwilligersinitiatieven, organisaties en de ondersteuningsstructuur rondom vrijwilligerswerk. Het startpunt hiervan zijn de behoeften van de vrijwilligers zelf. Deze behoeften zijn verzameld en vervolgens vertaald in vijf uitgangspunten, die de basis vormen van dit actieplan. Bekijk het actieplan onder het kopje 'achtergrond' in de rechter kolom van deze pagina.

Het Limburgs actieplan vrijwilligers is zowel een aanvulling op, als een versterking van de diverse inspirerende vrijwilligersinitiatieven die Limburg rijk is, waarbij samenwerking met de ondersteuningsstructuur rondom de vrijwilliger van essentieel belang is. Dit is vooral bedoeld om vrijwillige inzet aantrekkelijker te maken, meer vrijwilligers te activeren en hen vervolgens ook (administratief) te ontzorgen en ontlasten.

Actieplan armoede (2024-2027)

In Limburg zijn er circa 30.000 personen die na het betalen van de vaste lasten (wonen, energie en zorg) te weinig geld overhouden voor andere basisbehoeften. Hierdoor lopen zij een groter risico op gezondheidsproblemen en kunnen zij, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur, niet volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Met het actieplan armoede (2024-2027) zet de Provincie zich de komende jaren daarom in om de armoede in Limburg te verminderen. We willen vanuit onze rol helpen het bestaande aanbod te versterken, kennisdeling te bevorderen en goed werkende aanpakken op te schalen. Hiervoor werken we samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en het onderwijs.

Onze bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de financiële zelfstandigheid van jongeren, de positie van gezinnen met kinderen en inwoners met problematische schulden.

Aanvalsplan laaggeletterdheid (2024-2027)

ln Limburg zijn zeker 106.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, rekenen of het gebruiken van een computer of mobiele telefoon. Zij vinden daardoor minder snel een baan of hebben juist moeite met het behouden van werk. Ook zijn laaggeletterden vaker eenzaam en lopen ze meer risico op schulden of problemen met hun gezondheid.

De Provincie Limburg staat voor een samenleving waar iedereen mee kan doen. Met het aanvalsplan laaggeletterdheid (2024-2027) helpen we mensen om de basisvaardigheden die hiervoor nodig zijn te ontwikkelen en het aantal laaggeletterden in Limburg te verminderen. Dit doen wij samen met gemeenten, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties.

Het versterken van de positie van (jonge) kinderen en hun omgeving heeft daarbij onze bijzon­dere aandacht. Aanvullend willen wij inzetten op de sociale integratie van inwoners met Nederlands als tweede taal en leggen we de nadruk op het faciliteren van ondersteunende netwerken om meer laaggeletterden te herkennen en door te verwijzen.

Programmalijnen zelfredzaamheid

Het vergroten van de zelfredzaamheid van de Limburgers doen wij langs vier programmalijnen:

  1. Opgroeien en ontplooien: gericht op het bijdragen aan een goede en veilige start voor ieder kind, op maximale kansen en optimale ondersteuning bij het opgroeien.
  2. Kans op ontwikkeling en werk: gericht op maximale school- en leerervaringen, een goede overgang van opleiding naar werk voor jongeren en toegang tot de arbeidsmarkt voor iedereen die kan en wil werken.
  3. Vitaal meedoen: gericht op thema’s om kwetsbare personen (waaronder jongeren en senioren) langer en veiliger te kunnen laten participeren in de samenleving.
  4. Vitale gemeenschappen: gericht op het ondersteunen van de zelfredzaamheid van Limburgse gemeenschappen (samenredzaamheid), waarbij mensen zelf de regie nemen in het zorgen voor elkaar en voor hun woon- en leefomgeving.

Dit doen we samen met inwoners, gemeenten, ondernemers, zorg- en kennisinstellingen.

Projecten

Vanuit de sociale agenda worden binnen de vier programmalijnen projecten en interventies ondersteund. Graag laten wij een aantal van die projecten zien.