Bestrijding watercrassula


Bestrijden watercrassula nabij Natura 2000-gebied Brunssummerheide

In watergebieden in de nabije omgeving van Natura 2000-gebied Brunssummerheide is watercrassula geconstateerd. Deze waterplant verdringt plantensoorten die van nature in Limburg voorkomen (inheemse soorten) en tast de leefomgeving van dieren die hier leven aan. We willen daarom de verspreiding van deze waterplant voorkomen en de plant waar mogelijk verwijderen of bestrijden.

Samen met Natuurmonumenten, Sibelco en Gemeente Heerlen werkt de Provincie Limburg hier aan het beschermen van de kwetsbare en unieke natuur van de Brunssummerheide. Dit is het grootste heidegebied van Limburg, dat zich kenmerkt door hoogvenen met zeldzame plantensoorten.

Tijdelijke maatregelen zijn nodig

Om onbedoelde verspreiding door mensen en dieren tegen te gaan, worden hekken geplaatst, ook in Natura 2000-gebied Brunssummerheide. Sommige locaties voor de visvereniging kunnen tijdelijk niet worden gebruikt. We vragen ieders medewerking om de tijdelijke maatregelen te respecteren en te voorkomen dat honden en mensen in de afgezette gebieden komen.

Planning

Onder voorbehoud starten we in het najaar van 2025 met het bestrijden van watercrassula. De geplaatste hekken blijven ter preventie staan, zolang het nodig is.

Vragen en meer informatie

Heeft u vragen over het weghalen van de watercrassula, dan kunt uw vraag stellen via ons contactformulier.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Wat is watercrassula?

Watercrassula (Crassula helmsii) is een kleine wintergroene vetplant, die afkomstig is uit Australië. Watercrassula is te herkennen aan de combinatie van stevige bladeren, een opstaande stengel na plukken, en een puntje aan de top van het blad.
Op het land heeft watercrassula de karakteristieke vorm van een vetplant met dicht op elkaar geplaatste, verdikte bladeren. In het water worden de bladeren lang, dun en plat en strekt de stengel zich, waardoor de bladeren verder uit elkaar komen te staan. Wanneer de plant onderwater groeit of nog klein is, wordt de soort vaak verward met andere plantensoorten, zoals moeraswalstro, rode schijnspurrie en sterrenkroos.

Waarom moeten we deze plant bestrijden?

Watercrassula is een uitheemse plantensoort die Nederland verovert. In een toenemend aantal natte en vochtige natuurgebieden verdringt watercrassula inheemse plantensoorten en tast het leefgebied aan van beschermde diersoorten, zoals de rugstreeppad. Daarom behoort watercrassula tot de ‘invasieve exoten’, een groep van uitheemse soorten die door snelle uitbreiding schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Daarnaast vestigt watercrassula zich vaak in nieuwe natuurgebieden waar het de natuurlijke ontwikkeling van flora en fauna hindert.

Wat is een Natura 2000-gebied?

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden plant- en diersoorten die in Europa bedreigd zijn en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Natura 2000-gebieden'.