Woonbeleid / Leefbare steden en dorpen


In Limburg is het fijn wonen en leven. Nu, maar ook straks. Daarom werken we samen met de gemeenten, woningcorporaties, andere stakeholders en onze inwoners aan nieuwe woningen, het verbouwen van woningen of het vervangen en onttrekken van woningen. Zo zorgen we ervoor dat bestaande woningen energiezuinig gemaakt worden en dat ze passen bij de gezinssamenstelling en de levensfase van de mensen in de wijk.

We stimuleren mensen zelf bij te dragen aan een fijne, levendige buurt. Daarbij houden we steeds in de gaten dat er slim gebruik gemaakt wordt van de schaarse ruimte. Ook kijken we naar de beschikbaarheid en kwaliteit van de woningvoorraad en of er voldoende betaalbare woningen zijn.

Ambitie

Er zijn drie langetermijndoelstellingen als het op wonen en leven aankomt:

  1. verbetering van de leefbaarheid in Limburgse steden en dorpen;
  2. passende woonruimte voor iedereen die in Limburg een woning zoekt;
  3. balans tussen beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving.

Verbetering van leefbaarheid

De leefbaarheidsopgave in Limburg is een brede, integrale opgave. Het gaat om een samenhangende aanpak van sociale en fysieke vraagstukken. Provinciebreed streven we naar verbetering van de leefbaarheid door te focussen op omgevingskenmerken die bepalend zijn voor met name de sociale en de fysieke omgeving.
Later dit jaar komt er een Leefbaarheidsregeling om benodigde fysieke investeringen mogelijk te maken die de leefbaarheid in steden en dorpen bevorderen. Deze investeringen doen we samen met gemeenten, met het maatschappelijk middenveld en met inwoners zelf.

Passende woonruimte voor iedereen

Samen met gemeenten, woningbouwcorporaties en marktpartijen zetten we in op een versnelling van de woningbouw. Hierbij streven we naar een evenwicht tussen de woningbehoefte van onze inwoners en het woningaanbod. In de Woondeal Limburg is afgesproken dat er in Limburg 26.550 woningen gebouwd worden tot en met 2030. Daarnaast heeft Limburg een ambitie voor 20.000 woningen extra. Limburg heeft aan het Rijk aangegeven dat het Limburgs bod met 3000 opgehoogd kan worden, de zogeheten herijking van de Woondeal.

Hierbij wordt gekeken naar beschikbare plekken binnen bestaande kernen, grootschalig woningbouwgebieden rondom de zes OV-intercitystations, woningbouw aan dorps- en stadsranden en herstructurerings- en leefbaarheidsopgaven in de bestaande woningvoorraad.

Balans tussen beschermen en benutten van fysieke leefomgeving

De (ruimtelijke) opgaven in Limburg zijn groot, maar de ruimte is schaars. Als alle sectorale ruimtevragen naast elkaar toegestaan moeten worden, dan is meer ruimte nodig dan beschikbaar is. Ruimtelijke Ordening is dan ook niet voor niets terug van weggeweest. Gedurende deze collegeperiode zal de actualisatie van de Provinciale Omgevingsvisie, met bijbehorende bouwstenen zoals de ontwerpende onderzoeken, een groot thema zijn. Hier wordt ook de aanpassing van de Omgevingsverordening gekoppeld. Hierbij wordt onder andere gekeken naar aanpassingen die de Provincie meer grip geven om te sturen op specifieke opgaven, zoals arbeidsmigratie.