Voor wie
Voor het verrichten van bepaalde activiteiten heeft u een omgevingsvergunning voor flora- en fauna-activiteiten nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u als gevolg van deze activiteiten verboden nesten of verblijfplaatsen van beschermde dieren vernielt of als u beschermde dieren doodt, vangt of verstoort. Ook voor het plukken van beschermde planten of het vernielen van groeiplaatsen van beschermde planten heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Waarvoor
Beschermde planten en dieren kunt u overal tegenkomen. Veelvoorkomende voorbeelden van activiteiten die kunnen leiden tot het vernielen van nesten of verblijfplaatsen of het verstoren, vangen of doden van beschermde dieren zijn:
- het renoveren van woningen (ook het na-isoleren van spouwmuren en vervangen van het dak) en slopen van gebouwen als vogels of vleermuizen hier een nest of verblijfplaats hebben;
- het kappen van een boom met een nest dat het hele jaar door beschermd is of een boom met holtes/openingen waar vleermuizen verblijven;
- ruimtelijke ontwikkelingen waardoor het leefgebied van beschermde soorten wordt vernield (denk aan het bouwen van woningen, realiseren van wind-/zonneparken, herinrichten van een gebied, aanleggen van wegen of uitbreiden van bedrijventerreinen);
- het organiseren van een evenement.
Een ecologisch deskundige kan een inschatting maken of onderzoek doen naar de aanwezigheid van beschermde soorten. Als beschermde dieren en planten op de locatie voorkomen, waar de activiteiten worden uitgevoerd, moet een ecologisch deskundige beoordelen of deze beschermde soorten negatieve effecten gaan ondervinden van de activiteiten.
Informatie over de eisen waaraan een veldbezoek en rapportage moeten voldoen vindt u in bijlage 1 van de 'Beleidsregels passieve soortenbescherming onder de Omgevingswet in Limburg' onder het kopje Wet- en regelgeving.
Vooroverleg
Wij verzoeken u om bij grote projecten of bijzondere diersoorten en verblijfplaatsen (bijv. de laatvlieger) voorafgaand aan het indienen van een definitieve vergunningaanvraag altijd eerst een conceptverzoek (vooroverleg) via het omgevingsloket in te dienen of om vooraf contact op te nemen met het cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving via tel. 043 389 99 99 of via ons algemene contactformulier.
Langere afhandeltermijnen vergunningaanvragen
Op dit moment moet u rekening houden met een langere afhandeltermijn van uw vergunningaanvraag van minimaal 20 weken. Dit komt door de vele aanvragen die de afgelopen tijd zijn ingediend.
Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, vertraagt dit de afhandeling van uw aanvraag. Vraag uw vergunning dus op tijd aan en zorg dat uw aanvraag volledig is.
De Provincie Limburg heeft beleidsregels opgesteld voor soortenbescherming. Deze beleidsregels kunt u raadplegen onder het kopje Wet- en regelgeving.
Om een omgevingsvergunning voor flora- en fauna-activiteiten te krijgen moet uw aanvraag aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U kunt overtredingen niet voorkomen door een andere oplossing of uw activiteit aan te passen.
- De activiteit vindt plaats in het kader van een wettelijk belang, bijvoorbeeld openbare veiligheid, volksgezondheid of ruimtelijke ontwikkeling.
- De activiteit bedreigt het voortbestaan van de populatie niet.
U heeft geen omgevingsvergunning voor flora- en fauna-activiteiten nodig als:
- er een vrijstelling geldt op grond van de Omgevingsverordening Limburg (afdeling 9.2) voor beschermde soorten;
- u volgens een goedgekeurde gedragscode natuurbescherming werkt;
- u voldoende en bewezen mitigerende maatregelen treft waardoor geen sprake is van het overtreden van een verbodsbepaling.
U kunt uw omgevingsvergunning voor flora- en fauna-activiteiten digitaal aanvragen via het Omgevingsloket. Ook kunt u hier eerst een vergunningencheck doen.
De communicatie na het indienen van uw aanvraag verloopt via jeleefomgeving.nl.
Wat is jeleefomgeving.nl?
Jeleefomgeving.nl is een beveiligde omgeving waar alle berichten over uw melding, vergunningsaanvraag of toezichtzaak te vinden zijn. Hiermee kunnen overheden veilig berichten uitwisselen met burgers en bedrijven. Berichten versturen met jeleefomgeving.nl is veiliger en duurzamer. Er hoeven minder stukken per post of e-mail verzonden te worden. Alle berichten over uw melding of vergunningsaanvraag staan bij elkaar.
Hoe werkt het?
Verwacht u een bericht van de Provincie Limburg over een vergunningsaanvraag? U krijgt een e-mail van [email protected] als er een nieuw bericht voor u klaarstaat in de berichtenbox van jeleefomgeving.nl.
- U ontvangt een e-mail van [email protected] met daarin de melding dat er een bericht voor u klaar staat.
- Klik op de button in de e-mail.
- Log vervolgens in met het e-mailadres waarop u de melding kreeg.
- Er wordt automatisch een code gestuurd naar uw e-mailadres.
- Deze code vult u in op jeleefomgeving.nl
- U heeft nu toegang tot uw berichtenbox, hier kunt u uw berichten lezen.
Vragen?
Heeft u een vraag over jeleefomgeving.nl? Neem dan contact op met het cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving via telefoonnummer +31 43 389 99 99 of via ons algemene contactformulier.
Voor een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit die u enkelvoudig aanvraagt bij de Provincie geldt een beslistermijn van 8 weken (reguliere procedure). Deze termijn kan eenmalig met 6 weken worden verlengd.
Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2024 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2024.
Aanvragen
U dient uw aanvraag in via het Omgevingsloket.
Wet- en regelgeving
- Gedragscodes Natuurbescherming
- Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen
- Kennisdocumenten Soorten
- Effectenindicator Soorten
- Nederlands Soortenregister
- Legesverordening Limburg 2024 met bijbehorende tarieventabel 2024
- Omgevingsverordening Limburg
- Omgevingswet
- Besluit activiteiten leefomgeving
- Besluit kwaliteit leefomgeving
- Beleidsregels ten behoeve van de passieve soortenbescherming onder de Wet natuurbescherming in Limburg
Zie ook
Is er sprake van schadebestrijding en populatiebeheer van wilde dieren? Kijk dan op de pagina 'Soortenbescherming'.