1. Wat is de Wet Bibob?
Het doel van de Wet Bibob is om te voorkomen dat de Provincie criminele activiteiten of het witwassen van crimineel verdiend geld mogelijk maakt. Bibob staat voor 'bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur'. De provincie voert daarom een Bibob-onderzoek uit bij activiteiten die een verhoogd risico op criminaliteit hebben. Met dit onderzoek controleert de Provincie iemands integriteit, met andere woorden: of iemand te vertrouwen is en niet betrokken is bij criminele activiteiten. De Provincie kan ook mensen uit iemands zakelijke omgeving onderzoeken.
2. Wanneer past de Provincie Limburg de Wet Bibob toe?
De Provincie mag alleen een Bibob-onderzoek doen bij de volgende activiteiten:
- activiteiten waar een vergunning voor nodig is;
- activiteiten waarvoor een subsidie wordt aangevraagd;
- opdrachten voor de overheid (overheidsopdrachten);
- vastgoedtransacties, zoals onder andere het kopen of verkopen van gebouwen of grond van de Provincie.
In de Wet Bibob staat beschreven hoe provincies het Bibob-onderzoek mogen uitvoeren.
De Provincie Limburg kan een eigen onderzoek starten als:
- de Provincie dit nodig vindt op basis van eigen ambtelijke informatie of informatie die de provincie kreeg van één van de partners van het samenwerkingsverband RIEC;
- de Provincie een tip heeft ontvangen van het Landelijk Bureau Bibob, het Openbaar Ministerie of een ander bestuursorgaan (of een rechtspersoon met overheidstaak) dat de Wet Bibob mag uitvoeren.
De Provincie Limburg zal een eigen onderzoek starten bij:
- aanvragen voor omgevingsvergunningen met een milieubelastende activiteit;
- aanvragen voor een subsidie behorende tot de subsidieregeling Restauratie Monumenten 2024-2027.
Waar en wanneer de Provincie Limburg een Bibob-onderzoek uitvoert is opgenomen in de Bibob-beleidslijn van de Provincie Limburg.
3. Wat houdt het eigen Bibob-onderzoek door de Provincie in?
De Provincie start altijd met een eigen Bibob-onderzoek. Daarbij wordt de betrokkene schriftelijk gevraagd om het Bibob-vragenformulier in te vullen en in te leveren bij de Provincie. De betrokkene moet ook alle documenten inleveren waar in het vragenformulier om wordt gevraagd. Deze documenten gelden als bewijs voor de antwoorden die worden gegeven in het vragenformulier.
De Provincie controleert en onderzoekt alle (aanvullende) informatie die de betrokkene heeft ingevuld op het Bibob-vragenformulier en alle bijlagen. Daarnaast worden open en gesloten bronnen geraadpleegd. Voorbeelden van bronnen die geraadpleegd worden zijn: Kamer van Koophandel, justitiële inlichtingen, politie en de belastingdienst. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of de betrokkene en diens (zakelijke) omgeving in relatie staan tot (vermoedens van) strafbare feiten. Wordt de subsidie of vergunning bijvoorbeeld gebruikt voor het benutten van financieel voordeel (witwassen) of het plegen van strafbare feiten.
4. Wat houdt het Bibob-onderzoek door het Landelijk Bureau Bibob in?
De Provincie Limburg kan het Landelijk Bureau Bibob verzoeken een onderzoek uit te voeren. Wanneer de Provincie hiervoor kiest wordt u hier schriftelijk over geïnformeerd. Het Landelijk Bureau Bibob heeft toegang tot een breder pakket aan informatie dan de Provincie, zoals internationale informatie en informatie van inlichtingendiensten. Een onderzoek door het Landelijk Bureau Bibob heeft daarom meer invloed op een betrokkene en de privacy van een betrokkene dan een onderzoek door de Provincie. De Provincie laat het Landelijk Bureau Bibob daarom alleen een onderzoek doen als zij dit echt nodig vindt. Bijvoorbeeld wanneer zij nog vragen hebben over de integriteit van de betrokkene, over de bedrijfsstructuur van een bedrijf of over de financiering. Ook kan de Provincie een onderzoek aanvragen als zij een tip hebben ontvangen van het openbaar ministerie of een bestuursorgaan (of een rechtspersoon met een overheidstaak).
Het Landelijk Bureau Bibob brengt een advies uit aan de Provincie waarin zij aangeven of er een mate van gevaar bestaat dat bijvoorbeeld een subsidie of vergunning gebruikt wordt voor het behalen van financieel voordeel (witwassen) of voor het plegen van strafbare feiten.
5. Wat kunnen de gevolgen zijn van een Bibob-onderzoek?
De Provincie kan bij het vermoeden van crimineel misbruik beslissen geen vergunning, subsidie of overheidsopdracht te verstrekken, of geen vastgoedtransactie te sluiten. Ook kan de Provincie beslissen om een vergunning of subsidie in te trekken of een overeenkomst te beëindigen. Wanneer de Provincie voornemens is om voorschriften te verbinden aan een beschikking of een beschikking te weigeren dan wel intrekken wordt de betrokkene hierover geïnformeerd en vindt er zienswijze plaats.
6. Hoe snel krijgt de betrokkene de uitslag van het onderzoek?
De Provincie moet binnen een bepaalde periode reageren op de aanvraag van een betrokkene voor een beschikking. Als de Provincie een advies aanvraagt bij het Landelijk Bureau Bibob, dan krijgt de Provincie meer tijd om op de aanvraag te reageren. De periode wordt verlengd met het aantal dagen dat het Landelijk Bureau Bibob nodig heeft om dit advies te geven. Het Landelijk Bureau Bibob moet binnen 8 weken een advies uitbrengen. Lukt dit niet? Dan kan het de periode verlengen met maximaal 4 weken. De Provincie laat het de betrokkene direct weten als dit gebeurt.
7. Hoelang mag een onderzoek gebruikt worden?
De Provincie mag een advies van het Landelijk Bureau Bibob en de informatie die uit het eigen onderzoek naar voren komt vijf jaar lang gebruiken voor een andere beslissing.
8. Wat gebeurt er als iemand weigert mee te werken aan het Bibob-onderzoek?
Gaat het om een aanvraag voor een vergunning of subsidie? Dan kan de Provincie beslissen de aanvraag niet te behandelen. Dit staat in artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
Gaat het om een verleende vergunning of subsidie? Dan kan de Provincie de vergunning of subsidie intrekken. Het weigeren om de vragenformulieren (helemaal) in te vullen wordt door de Provincie namelijk gezien als ernstig gevaar zoals bedoeld in artikel 3 van de Wet Bibob.
Gaat het om een vastgoedtransactie of overheidsopdracht? Dan kan de Provincie beslissen om geen vastgoedtransactie of overheidsopdracht te sluiten met die (rechts)persoon.
9. Wat is het Bibob-register?
Het Bibob-register zorgt ervoor dat verschillende overheidsorganisaties informatie met elkaar kunnen delen. De Provincie maakt een aantekening in het Bibob-register als:
- uit het eigen Bibob-onderzoek van de Provincie blijkt dat de betrokkene een gevaar vormt;
- de Provincie vermoedt dat de betrokkene de aanvraag heeft ingetrokken omdat de Provincie de Wet Bibob uitvoert.
10. Geldt er een geheimhoudingsplicht?
Op basis van artikel 28 van de Wet Bibob is eenieder die beschikking krijgt over Bibob-informatie verplicht tot geheimhouding daarvan, met uitzondering van de partijen genoemd in artikel 28 lid 2 Wet Bibob.
11. Mag de Provincie andere provincies, gemeenten en/of rechtspersonen tippen en/of informatie delen?
De Provincie tipt andere provincies, gemeenten of rechtspersonen met een overheidstaak als zij denkt dat zij informatie over betrokkenen moeten hebben.
De Provincie deelt Bibob-informatie enkel met andere provincies, gemeenten en/of rechtspersonen met een overheidstaak als zij daar specifiek om vragen, zoals bedoeld en onder de voorwaarden genoemd in de Wet Bibob.
12. Waar kan ik terecht voor vragen?
Wanneer u vragen heeft kunt u contact opnemen met het Bibob-team van de Provincie Limburg via [email protected].