De Provincie als het goede voorbeeld
In onze samenleving groeit de dringende behoefte om de verduurzamingsopgaven waar wij met elkaar voor staan te versnellen. Als Provincie Limburg geven wij enerzijds invulling aan deze opgaven vanuit onze beleidskaders met externe partijen en anderzijds voelen wij ook de verantwoordelijkheid om onze provinciale organisatie, bestaande uit onze bedrijfsvoering en uitvoerende taken verder te verduurzamen. Onder het mom van ‘practice what you preach’ geven wij met het ‘Uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030’ het goede voorbeeld richting de Limburger en laten wij als organisatie zien hoe wij ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzamer Limburg, voor nu en toekomstige generaties.
Een duurzame organisatie in 2050
Een duurzame organisatie in 2050 betekent dat onze bedrijfsprocessen geen negatieve impact meer mogen hebben op mens, dier en milieu. Voor onze organisatie betekent dit dat onze bedrijfsvoering en uitvoerende taken in 2050 dus geen negatieve impact meer maken op mens, dier en milieu. De weg naar 2050 is echter nog ver weg en onderhevig aan diverse ontwikkelingen en onzekerheden waardoor in dit uitvoeringsplan duurzaamheid wordt toegewerkt naar de volgende doelen in 2030:
- CO2: Minimaal 55% CO2 reductie in 2030 t.o.v. 2019 (Klimaatwet, 2019);
- Energie: Vanaf 2020 een jaarlijkse energiereductie van 1,9% tot en met 2030 (Energie Efficiency Richtlijn, 2012);
- Circulariteit: Minimaal 50% reductie van primaire grondstoffengebruik (Nationaal Programma Circulaire Economie, 2023);
- Implementatie: In 2030 is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid in bedrijfsprocessen van de provinciale organisatie.
Onze voetafdruk
Vanaf 2021 werken wij met een jaarlijkse zogenoemde ‘CO2 voetafdruk’ conform de standaarden van de CO2 prestatieladder, een meetinstrument voor duurzame aanbestedingen en bedrijfsvoering. We meten hiermee jaarlijkse de CO2-uitstoot van onze organisatie en bekijken aan de hand van de uitkomsten op welke facetten wij maatregelen dienen bij te sturen om onze doelen te behalen. In het referentiejaar 2019 bedroeg de totale CO2 uitstoot 67.777 ton CO2. Een uitgebreide toelichting op de methodiek en cijfers zijn te raadplegen in bijlage 2 van het uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030.
Lees de omschrijving van de afbeelding Provinciale voetafdruk 2019.
Wat doen we al?
- Verduurzaming van onze vastgoed portefeuille.
- Een gefaseerde elektrificeren van ons wagenpark.
- In 2024 ondertekenen wij het Manifest Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI).
- Wij werken aan een nieuwe en duurzamere vervoersregeling voor medewerkers.
- Binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) spelen wij in op duurzamere keuzes in de markt.
- Ontwikkeling van een integrale duurzaamheidsmonitor.
- SROI toepassen in inkoop & aanbestedingen.
- Organisatie van de jaarlijkse Klimaatweek.
- Inkoop groene stroom en groen gas.
- Opleidingsaanbod doorontwikkelen.
- Per 2025 introduceren wij een duurzaamheidsparagraaf in de begroting en jaarstukken.
Raadpleeg het uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030 voor meer informatie over welke maatregelen wij in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, waar wij momenteel aan werken en wat in de komende jaren uitgevoerd gaat worden.
Contact
Heeft u een goed idee of een vraag over de verduurzaming van de provinciale organisatie? Neem dan contact op met het provinciale duurzaamheidsteam via [email protected].